Vandaag en morgen kans op noorderlicht

De kans is aanwezig dat we vanavond of morgen kunnen genieten van poollicht. Op 10 september om 19:46 uur Nederlandse tijd vond er een grote eruptie plaats op het oppervlak van de zon, waardoor een flinke hoeveelheid elektrisch geladen deeltjes nu naar de aarde reist.

De eruptie werd veroorzaakt door zonnevlek AR2158. Deze zonnevlak produceerde een X1,6-klasse zonnevlam, wat betekent dat het een vrij zware zonnevlam was.

Als we vanavond noorderlicht te zien krijgen, dan komt het door deze flinke uitbarsting op de zon.
Kans: minder dan 20%
Het is moeilijk om te voorspellen hoe groot de kans op noorderlicht is. Het poollicht zal waarschijnlijk sowieso op hoge breedtegraden zichtbaar zijn, maar wellicht ook in Nederland en België. NOAA schat de kans op poollicht in Nederland en België op minder dan 20%.

Poollicht-melding
Weten wanneer er poollicht te zien is? Wij adviseren om Poollicht Urania te volgen via Twitter. Eventueel kun je Team Poollicht.nl volgen als back-up, al is deze club de laatste tijd minder actief met updates.

Update 12 september 2014 om 21:49
Kans op poollicht neemt licht toe. 25% kans op sterk poollicht, 45% kans op zwak poollicht.

Kiekje delen
Als er poollicht te zien is, vergeet dan niet een mooie foto te maken voor op Scientias.nl. We proberen de mooiste foto’s dan te bundelen in één artikel. Wie weet staat jouw prachtige foto er dan tussen. Een foto delen kan makkelijk via Twitter (@Scientias), via Facebook of stuur ons een mail.

Bronmateriaal

"STORM WARNING (UPDATED)" - SpaceWeather.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd