Twee nieuwe kikkersoorten ontdekt in Ecuador

Wetenschappers hebben twee nieuwe kikkersoorten gevonden in het Nationaal park Llanganates in Ecuador. Dit gebied is moeilijk te doorkruisen, waardoor er mogelijk nog veel meer onontdekte soorten in deze regio leven.

Deze twee kikkersoorten behoren tot het geslacht Pristimantis. Er zijn bijna 500 verschillende soorten bekend en er komen jaarlijks nieuwe soorten bij. Eerder dit jaar werd al de Pristimantis stictus gevonden in Colombia. Nu kunnen er weer twee aan het rijtje worden toegevoegd, namelijk de Pristimantis llanganati (vernoemd naar het nationaal park) en de Pristimantis yanezi.

yanezi-1

llanganati

De Pristimantis-kikkers zijn bijzondere diertjes. Ze slaan tijdens hun ontwikkeling het stadium van kikkervisje over, waardoor ze dus niet transformeren. De nieuwe soorten zijn beschreven in een paper in het wetenschappelijke vakblad ZooKeys.

Een van de meest bijzondere Pristimantis-kikkers is de Pristimantis mutabilis. Deze kikker kan in slechts enkele minuten tijd de textuur van zijn huid veranderen en zo naadloos opgaan in de omgeving. Het ene moment heeft de kikker stekeltjes, het andere moment een glad huidje. Of de textuur de kikker ook echt helpt om roofdieren te ontwijken, is momenteel nog niet bekend.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd