Eén op de 37 tot 70 zonachtige sterren heeft een aardachtige planeet in de leefbare zone. Dit beweren wetenschappers van NASA’s Jet Propulsion Laboratorium naar aanleiding van gegevens van de Kepler-telescoop. Kepler ontdekte tot nu toe al meer dan 1.200 potentiële exoplaneten, waaronder 68 potentiële aardachtige exoplaneten.
Uit de analyse van de wetenschappers blijkt dat 1,4 tot 2,7 procent van alle zonachtige sterren in het Melkwegstelsel één of meerdere aardachtige exoplaneten heeft. Deze planeten bevinden zich in de leefbare zones rondom de sterren (de zogenoemde ‘Goldilocks zone’) en zijn 0,8 tot twee keer zo groot als de aarde.
“Dit betekent dat er circa twee miljard aardachtige exoplaneten in de Melkweg zijn”, concludeert astronoom Joseph Catanzarite van NASA’s Jet Propulsion Laboratorium. “De kans is groot dat er intelligent leven voorkomt op één van deze planeten.”
VRAAG & ANTWOORD
Rode dwergen
Overigens is de kans groot dat het getal aan de lage kant is. Wetenschappers hielden namelijk alleen rekening met leefbare exoplaneten nabij zonachtige sterren. En dat terwijl andere sterren, bijvoorbeeld rode dwergen, ook goede plekken zijn waar leven kan ontstaan.
Heelal
En dan hebben we het alleen nog over onze eigen Melkweg. In het hele universum bevinden zich 50 miljard sterrenstelsels. Dit betekent dat het totaal aantal aardachtige exoplaneten mogelijk vele malen groter is dan twee miljard.