De kleinste neushoornsoort ter wereld is uitgestorven in Maleisië. Dit betekent dat alle hoop is gevestigd op Indonesië, waar minder dan honderd exemplaren in het wild leven.
Er zijn sinds 2007 geen nieuwe Sumatraanse neushoorns gevonden in Maleisië. De enige uitzonderingen zijn twee vrouwtjes, die in 2011 en 2014 zijn gevangen om deel te nemen aan fokprogramma’s.
De Sumatraanse neushoorn is de kleinste levende neushoornsoort en heeft een schouderhoogte van één meter. Vroeger kwam de soort in een groot deel van Zuidoost-Azië voor, maar tegenwoordig leeft het dier alleen nog maar op de eilanden Sumatra en Borneo (Indonesië). De Sumatraanse neushoorn staat op de Rode Lijst van de IUCN en heeft de status ‘kritiek’.
Eén metapopulatie
“Het is van groot belang dat de overige Sumatraanse neushoorns als één metapopulatie worden gezien”, zegt hoofdauteur en promovendus Rasmus Gren Havmøller van de universiteit van Kopenhagen. “Dit betekent dat alle neushoorns in één programma worden gestopt, waardoor het aantal geboorten verhoogd kan worden. Dit geldt ook voor neushoorns die nu in gevangenschap leven.” Op dit moment leven er negen Sumatraanse neushoorns in gevangenschap.
Krimp
Het is de vraag of de Sumatraanse neushoorn überhaupt gered kan worden. Minder dan honderd neushoorns leven in drie verschillende groepen. Ruim 30 jaar geleden wandelden alleen in het Kerinci Sebelat National Park op Sumatra zeker 500 Sumatraanse neushoorns. Dit betekent dat de populatie in enkele decennia sterk is afgenomen. Vrouwtjes kunnen iedere vier jaar slechts één kalf baren, dus er is weinig hoop dat de groep de komende jaren sterk zal groeien.