Lange werkweken vergroten kans op beroerte

workaholic

Wie meer dan 55 uur per week werkt, heeft een 33% grotere kans op een beroerte en een 13% grotere kans op een coronaire hartziekte dan iemand die 35 tot 40 uur per week werkt.

Dit is de conclusie van een langdurig onderzoek waar ruim 600.000 mensen aan meededen. Het paper met de onderzoeksresultaten is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad The Lancet.

Coronaire hartziekten
603.838 Europese, Amerikaanse en Australische mannen en vrouwen werden gemiddeld 8,5 jaar gevolgd. De onderzoekers zagen een duidelijke toename van coronaire hartziekten bij workaholics, zelfs wanneer zij rekening hielden met andere risicofactoren, zoals leeftijd, geslacht en socio-economische status.

Beroerte
Ook voerden de onderzoekers een meta-analyse uit, waarbij gekeken werd naar zeventien eerdere onderzoeken waar 528.908 mannen en vrouwen 7,2 jaar werden gevolgd. Hieruit blijkt dat workaholics (55+ uur per week) 1,3 keer meer kans hebben op een beroerte dan mensen met normale werktijden.

De kans op een beroerte neemt overigens geleidelijk toe. Wie tussen de 41 en 48 uur per week werkt, heeft een tien procent grotere kans op een beroerte. Degenen die 49 tot 54 uur per week werken hebben een 27 procent grotere kans.

Het is nog onbekend waarom iemand met lange werkdagen een grotere kans heeft op een beroerte. Mogelijk ervaart de persoon meer stress en heeft hij minder tijd om te sporten. Daarnaast consumeert een harde werker meer alcohol.

Nederlandse werkweken zijn kort
Overigens blijkt uit het onderzoek dat Nederland het land is waar de minste mensen langer dan 50 uur per week werken, namelijk minder dan één procent. In Turkije maken mensen lange dagen. Ongeveer 43% van de Turken werkt meer dan 50 uur per week.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd