Verrassing! Sumatra telt niet 6600, maar 14.600 orang-oetans!

Grootschalig onderzoek toont aan dat op Sumatra zo’n 14.600 orang-oetans te vinden zijn: zo’n 8000 meer dan gedacht! Goed nieuws! Toch?

Er zijn vandaag de dag nog twee soorten orang-oetans. De Sumatraanse orang-oetan is er daar één van en is enkel op het noordelijke deel van het eiland Sumatra te vinden. De Sumatraanse orang-oetan behoort – door stroperij en houtkap – tot de ernstig bedreigde diersoorten.

14.600 orang-oetans
Om de orang-oetan van de ondergang te kunnen redden, moeten we in kaart zien te brengen hoeveel orang-oetans er nog zijn en waar ze precies leven. En dat is exact wat onderzoekers nu hebben gedaan. Uit hun onderzoek blijkt dat op Noord-Sumatra zo’n 14.600 orang-oetans te vinden zijn. Dat is veel meer dan eerdere schattingen – die op rond de 6600 orang-oetans uitkwamen.

Goed nieuws?
Dat lijkt heel goed nieuws. Maar de onderzoekers zijn voorzichtig. Ze benadrukken dat de grote aantallen niet het resultaat zijn van een groeiende populatie, maar simpelweg van grondiger onderzoek. Bovendien toont hun studie aan dat duizenden orang-oetans op korte termijn zullen verdwijnen. “Het is heel opwindend om te ontdekken dat er meer Sumatraanse orang-oetans zijn dan we dachten, maar dit betekent niet dat we achterover kunnen leunen,” vertelt onderzoeker Serge Wich. Hij wijst erop dat mensen grote plannen hebben met de leefgebieden van de orang-oetans. Als de ontbossing geen halt wordt toegeroepen, zal het aantal orang-oetans de komende jaren sterk afnemen. Heel concreet: als alle plannen doorgaan zullen tot zo’n 4500 orang-oetans in 2030 het loodje hebben gelegd.

De onderzoekers hopen dat – in samenwerking met de Indonesische regering en andere partijen – het tij gekeerd kan worden. Ze zouden graag zien dat alle plannen die mensen in het leefgebied van orang-oetans willen ontvouwen, eerst grondig worden getoetst en alleen worden doorgevoerd als ze het leefgebied van de orang-oetan zo min mogelijk schade toebrengen.

Bronmateriaal

"More Sumatran orangutans than previously thought" - iDiv
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Tbachner (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd