De meteoriet kwam op 27 november uit de lucht zetten en werd op oudjaarsdag – op het nippertje – in de Australische outback teruggevonden.
De meteoriet blijkt ongeveer 1,7 kilo zwaar te zijn. Het is mogelijk een chondriet. De meteoriet bestaat uit materiaal dat meer dan 4,5 miljard jaar geleden in het jonge zonnestelsel ontstond en is dus stokoud.
Gat
Dat onderzoekers de meteoriet – die eind november op aarde landde – hebben teruggevonden, is bijzonder. Onderzoekers troffen de meteoriet aan in een 42 centimeter diep gat in Khati Thanda-Lake Eyre. En dat enkele uren voor zware regenval het meer zou vullen met water en het opsporen van de meteoriet onmogelijk zou hebben gemaakt.
Desert Fireball Network
Het is de eerste meteoriet die dankzij het Desert Fireball Network is teruggevonden. Dit netwerk bestaat uit 32 camera’s die in de Australische outback staan opgesteld. Eén van die camera’s zag de meteoriet op 27 november vallen. Op basis van de beelden berekenden onderzoekers vervolgens waar de meteoriet ongeveer moest zijn neergekomen. Vervolgens werd er drie dagen lang – met behulp van een vliegtuig, drone en onderzoekers op de grond – naar de meteoriet gezocht. “Het feit dat we de meteoriet hebben gevonden, is opmerkelijk,” stelt onderzoeker Jonathan Paxman.
In de toekomst hopen onderzoekers met behulp van het Desert Fireball Network nog veel meer meteorieten te zien vallen en vervolgens op te sporen. Hopelijk kunnen die – net als de meteoriet die nu is ontdekt – bijdragen aan ons begrip van de totstandkoming van ons zonnestelsel.