Er is weer hoop voor de sneeuwpanter nu stamcellen van een volwassen dier kunnen worden aangewend om de soort te redden.
De onderzoekers hebben voor het eerst zogenoemde induced pluripotente stamcellen (iPS-cellen) uit een katachtige kunnen halen. Dat is te lezen in het blad Theriogenology. Het is een echte doorbraak, zo legt onderzoeker Paul Verma ons desgevraagd uit. “Het is de eerste generatie embryo-achtige cellen die uit volwassen cellen van een katachtige zijn gehaald.” In het verleden konden deze cellen enkel uit embryo’s van katachtigen worden gehaald.
Knaagdier
De methode die de onderzoekers gebruikt hebben, is niet helemaal nieuw. “Deze is eerder al gebruikt onder knaagdieren (muizen en ratten) en primaten (mensen en apen).” Zeker onder muizen zijn er al heel goede resultaten met behaald. iPS-cellen kunnen namelijk uitgroeien tot vrijwel elk weefsel. Ook tot geslachtscellen. En dat biedt mogelijkheden. “In muizen hebben iPS-cellen geleid tot een compleet individu.” De iPS-cellen worden daarbij in een gast-embryo geplaatst. Deze embryo levert alles wat nodig is voor de zwangerschap (denk bijvoorbeeld aan een placenta) en de iPS-cellen leveren alle ingrediënten voor het jong.
Sneeuwpanter
Dat wetenschappers nu ook iPS-cellen uit volwassen sneeuwpanters hebben gehaald is een echte doorbraak. De diersoort wordt ernstig bedreigd. Er zijn in het wild naar schatting nog maar 3500 tot 7000 exemplaren van te vinden en die aantallen nemen rap af. “Wij geloven dat iPS-cellen ons van donorcellen kunnen voorzien die we kunnen gebruiken om te klonen.”
Als het aan Verma ligt, blijft de methode niet beperkt tot de sneeuwpanter. Er zijn immers nog meer bedreigde diersoorten die wel wat hulp kunnen gebruiken. “We werken op dit moment ook met andere bedreigde diersoorten. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn is het echter nog te vroeg om daar echt iets over te vertellen.”