Is pijn bij vrouwen echt intenser?

Nieuw onderzoek wijst erop dat vrouwen in vergelijking met mannen bij vrijwel elke ziekte melding maken van intensere pijn.

Dat schrijven onderzoekers van Stanford School of Medicine in het blad Pain. De wetenschappers baseren hun conclusies op de gegevens van 72.000 volwassenen.

Ziekten
Het is heus niet voor het eerst dat blijkt dat vrouwen en mannen pijn anders ervaren. Wel is het voor het eerst dat op zo’n grote schaal onderzoek gedaan wordt naar de pijnbeleving van mannen en vrouwen. Ook is het uniek dat gedurende dit onderzoek naar pijn werd gekeken die voortkomt uit tal van ziekten.

Haken en ogen

De onderzoekers moeten erkennen dat hun onderzoek wel wat haken en ogen heeft. Zo staat bijvoorbeeld niet in het patiëntendossier of de patiënt zelf al iets aan de pijn gedaan heeft (bijvoorbeeld met medicijnen die bij de drogist verkrijgbaar zijn). Ook staat er niet wie bij de patiënten waren toen ze de intensiteit van hun pijn beoordeelden. Een man die zijn moeder bij zich heeft, zal eerder toegeven dat hij veel pijn heeft dan een man die in het gezelschap is van een knappe verpleegster.

Patiëntendossiers
De onderzoekers gebruiken daarvoor elektronische patiëntendossiers. Alleen dossiers waarin pijnscores (0 is geen pijn en 10 is ergst denkbare pijn) waren opgenomen werden gebruikt. Dat leverde 72.000 dossiers op waarin meer dan 160.000 keer een pijnscore werd vastgesteld. Die pijn werd door de meest uiteenlopende ziekten veroorzaakt.

Spierweefsel
Vrouwen gaven vrijwel altijd aan meer pijn te ervaren dan mannen. In veel gevallen was het verschil maar liefst één punt op de pijnschaal (van één tot tien). De grootste verschillen in pijnbeleving traden op wanneer de pijn voortkwam uit spier- en bindweefsel.

Na het onderzoek blijft er natuurlijk één belangrijke vraag over. Stellen de dames zich aan of voelen ze daadwerkelijk meer pijn dan mannen? De onderzoekers moeten het antwoord op die vraag schuldig blijven. Ze hopen dat in een volgend onderzoek te kunnen achterhalen. Daarvoor moeten ze echter eerst iets vinden waarmee pijn objectief is vast te stellen.

Bronmateriaal

"Women report feeling pain more intensely than men, says study of electronic records" - MED.Stanford.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Vic (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd