Stad kan weer op duizenden kilometers afstand beïnvloeden

stad

Steden hebben een enorme impact op het weer, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Zelfs het weer op plekken die zich op meer dan 1600 kilometer afstand van een stad bevinden, kan door de stad beïnvloed worden.

Dat stellen onderzoekers in het blad Nature Climate Change. In stedelijke gebieden wordt door gebouwen, auto’s en andere warmtebronnen een enorme hitte gecreëerd. Die hitte heeft invloed op de straalstroom: een zeer sterke wind op zo’n tien kilometer hoogte, maar beïnvloedt ook andere systemen in de atmosfeer. Zo zorgt de hitte ervoor dat gebieden in de buurt en verder van de stad warmer of koeler worden.

Noord-Amerika
Steden in Noord-Amerika en het noorden van Azië kunnen er zo voor zorgen dat temperaturen in afgelegen gebieden ‘s winters zo’n één graad Celsius hoger oplopen. Europese steden die de luchtcirculatie in de atmosfeer aantasten, zorgen juist voor een koelend effect van één graad Celsius. Vaak treedt dat effect in de herfst op.

Belangrijk
De effecten die de stad op temperaturen wereldwijd heeft, zijn te verwaarlozen. Wereldwijd loopt de temperatuur door steden slechts 0,01 graad Celsius op. Dat komt doordat de totale door mensen geproduceerde hitte die verloren gaat en in de lucht belandt in vergelijking met de hitte die de atmosfeer en oceanen van nature transporteren, zeer beperkt is. Toch zijn de resultaten wel belangrijk, zo stellen de onderzoekers. Het effect dat steden op lokale gebieden hebben, kan namelijk verklaren waarom sommige gebieden ‘s winters warmer zijn dan men op basis van klimaatmodellen zou verwachten. Ze stellen voor deze modellen aan te passen en ook het effect van de hitte in steden erin mee te nemen.

“Het verbranden van fossiele brandstoffen zorgt niet alleen voor uitstoot van broeikasgassen, maar heeft ook direct invloed op de temperaturen doordat hitte aan gebouwen en auto’s ontsnapt,” vertelt onderzoeker Aixue Hu. “Hoewel het grootste deel van deze hitte in grote steden geconcentreerd is, kan het patronen in de atmosfeer zo veranderen dat temperaturen over grote afstanden stijgen of dalen.” Dat komt mede doordat de meeste grote steden zich direct onder straalstromen bevinden.

Bronmateriaal

"Cities change temperatures for thousands of miles" - Ucar.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door hjjanisch (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd