Sprinkhaan heeft grootste testikels

Wetenschappers hebben ontdekt dat de testikels van de soort Platycleis affinis ongeveer veertien procent van diens lichaamsgewicht vormen. Daarmee heeft de sabelsprinkhaan relatief gezien de grootste testikels die ooit bij een dier zijn waargenomen. Dat melden onderzoekers van de universiteit van Derby in het blad Biology Letters.

Even ter vergelijking: wanneer bij mensen de testikels veertien procent van het lichaamsgewicht zouden vormen, zou elke bal een gewicht van vijf kilo hebben.

WIST U DAT…

Ondanks de grote teelballen laat de sprinkhaan tijdens het paren maar kleine hoeveelheden sperma los. Dat wijst erop dat de grote testikels nodig zijn om met veel verschillende vrouwtjes te paren en niet zozeer gebruikt worden om één vrouwtje van veel sperma te voorzien.

En dat is nieuw. Onderzoekers wisten namelijk nooit goed of grote testikels nodig waren om één vrouwtje zoveel mogelijk sperma te schenken of om meerdere vrouwtjes van kleine hoeveelheden sperma te voorzien. De sprinkhaan laat zien dat het tweede het geval is. Het insect kan dankzij de grote testikels diens kansen spreiden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd