Sperma naakte molrat kan vaak niet zwemmen

Snelle zwemmers? Die kennen de naakte molratten eigenlijk amper. Het meeste sperma kan niet eens zwemmen, zo blijkt.

De naakte molrat is in alle opzichten bijzonder. Neem bijvoorbeeld de samenleving van de soort. Deze is vergelijkbaar met die van bijen. Er is één koningin die jongen op de wereld zet en zij houdt er één tot drie mannen op na. De rest van de naakte molratten zijn werkers: ze verdedigen het gangenstelsel waarin hun kolonie leeft of zoeken voedsel.

Sperma
De onderzoekers bestudeerden het sperma van verschillende groepen in de samenleving. Het sperma van deze verschillende groepen leek sterk op elkaar. Grote verschillen waren er niet.

Naakte molrat

De naakte molrat is echt heel bijzonder. Zo kan het kleine beestje bijvoorbeeld net zo hard vooruit als achteruit lopen. Ook zijn naakte molratten blind en worden ze uitzonderlijk oud: wel twintig jaar.

Bijzonder
Het sperma van alle groepen kan heel bijzonder worden genoemd. De kopjes van het sperma hadden heel onregelmatige vormen. Het ‘nekje’ was slecht ontwikkeld en de spermacel op zichzelf was zeer klein. Maar wat de onderzoekers met name opviel, was dat het sperma vaak helemaal niet in staat was om te zwemmen. Slechts één tot vijftien procent van het sperma kon zwemmen en slechts één procent van het sperma kon bestempeld worden als een snelle zwemmer.

Geen concurrentie
De onderzoekers denken wel te weten waarom het sperma van de naakte molrat zo weinig voorstelt. Zoals gezegd heeft de koningin slechts seks met één tot drie mannetjes. Het sperma hoeft dan ook minder hard te vechten om tot een bevruchting te komen. In andere soorten is het een heuse strijd: mannetjes moeten ervoor zorgen dat hun sperma eerder dan dat van andere mannetjes de eicel bevrucht. Anders is hun kans op nageslacht verkeken. Bij de naakte molrat is er geen sprake van heftige concurrentie en dus kan het sperma het wat langzamer aandoen, zo vermoeden de onderzoekers.

Het sperma mag dan langzaam zijn en er raar uitzien: het presteert wel. De mannelijke naakte molratten die met de koningin mochten paren, werden vader van flink wat gezonde jongen, zo stellen de onderzoekers in het blad BMC Evolutionary Biology.

Bronmateriaal

"Bottom of the swimming league: Naked mole rat sperm" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ltshears - Trisha M Shears (via https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Naked_Mole_Rat_Eating.jpg).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd