Spectaculaire videobeelden van IJslandse vulkaan

De Fimmvorduhals-vulkaan in het midden van de Eyjafjallajokull-gletsjer is sinds de eerste uitbarsting op 21 maart een ware toeristische attractie geworden op IJsland. Honderden toeristen zien hoe de actieve vulkaan lava spuwt. Persbureau AP maakte mooie videobeelden van het hypnotiserende spektakel.

De vulkaan nabij de Eyjafjallajokull-gletsjer breidt nog steeds uit. Eergisteren ontstond een nieuwe krater van zo’n 300 meter lang. Volgens geologen wijst alles erop dat de activiteit van de vulkaan zich naar het noorden, richting het populaire natuurpark Thorsmork uitbreidt.

“We willen de mensen – terwijl we proberen te achterhalen wat hier aan de hand is – uit het gebied verwijderen,” vertelt Vidir Gardarsson. Hij is belast met de bescherming van de burger en wil geen risico’s nemen.

Mensen die van plan zijn om naar IJsland te reizen om het natuurgeweld te zien, doen er goed aan om eerst tips te lezen van IJslandkenners. Zij reageerden massaal op het eerste nieuwsbericht over de vulkaanuitbarsting. De tips zijn onder het desbetreffende nieuwsbericht te lezen.

Bronmateriaal

AP

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd