Kersensap helpt na marathon

Het is een goed idee om voor en na een lange en uitputtende marathon een glaasje kersensap achterover te slaan. Dat concluderen onderzoekers. De anthocyanen in het sap zorgen ervoor dat het lichaam minder snel beschadigd raakt en zichzelf sneller herstelt.

Glyn Howatson bestudeerde de invloed van kersensap op twintig atleten. Een deel van hen kreeg echt kersensap en de andere helft ontving een placebo. De atleten dronken het drankje vijf dagen voor de marathon begon, twee keer per dag. Na de marathon dronken ze het drankje nog twee dagen op rij. De atleten die het echte kersensap nuttigden, kwamen er beter vanaf.

“Deelname aan een evenement waarbij een lange afstand en uithoudingsvermogen centraal staat, zoals bijvoorbeeld de London Marathon, veroorzaakt een beschadiging aan de spieren en ontstekingen,” legt Howatson uit. “Het duurt enkele dagen om te herstellen en tijdens dat herstel kan de atleet vaak moeilijk bewegen.”

“De anthocyanen in kersen hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking en het onderzoek toont aan dat dit zeer effectief is als mensen van een fysiek inspannende activiteit moeten herstellen.” Volgens Howatson kunnen kersen ook van betekenis zijn voor mensen die bijvoorbeeld door artritis last hebben van chronische ontstekingen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd