SpaceX ziet raketlanding op drijvend platform weer mis gaan

Eén van de poten van de raket functioneerde niet goed. Hierdoor is de raket op het landingsplatform omver getuimeld.

Al enkele malen probeerde SpaceX een trap van een raket te laten landen op een drijvend platform. Maar elke keer ging dat mis. Wel slaagde het bedrijf er vorige maand in om een trap van een raket die in de ruimte is geweest heelhuids op het vasteland te laten landen.

Mis
En gisteren heeft SpaceX opnieuw geprobeerd om de eerste trap van een raket op een drijvend platform te laten landen. Een raket bracht een satelliet in een baan om de aarde. Vervolgens kreeg de eerste trap van de raket opdracht netjes op een drijvend platform te landen. Maar dat ging – weer – mis.

Lastiger
“Het is zeker lastiger om op een schip te landen,” stelt Elon Musk, algemeen directeur van SpaceX. “Vergelijk het met een vliegdekschip versus het land: het landingsgebied is kleiner en tevens in beweging.” Maar dat was uiteindelijk niet de reden dat deze landing misging, zo benadrukt hij. De snelheid waarmee de raket het landingsplatform naderde, was prima. Maar één van de poten waarop de raket neer moest komen, functioneerde niet zoals gepland. Hierdoor viel de raket om (zie het filmpje hieronder).

Nog een keer
Wie de beelden ziet, moet concluderen dat SpaceX er – ondanks dat het deze keer weer fout ging – toch heel dichtbij is. Musk benadrukt dan ook dat dit zeker niet de laatste poging is. “Ik ben optimistisch over de volgende landing op een schip,” stelt hij op Twitter.

SpaceX wil in de toekomst delen van raketten gaan hergebruiken. Zo kunnen de de kosten van de ruimtevaart namelijk flink worden teruggedrongen. De door SpaceX ontwikkelde Falcon 9-raket is zo gebouwd dat deze herbruikbaar is. Maar dan moeten de delen die herbruikbaar zijn na een ritje richting de ruimte nog wel heelhuids op aarde terugkeren. En dat blijkt dus best lastig te zijn.

Bronmateriaal

SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd