SpaceX ziet Marsraket na succesvolle vlucht naar 10 km hoogte opnieuw exploderen

Het is de tweede keer op rij dat de landing van Starship niet helemaal soepeltjes verloopt.

Gistermiddag was het dan zover: de lancering van prototype-Starship SN9. Hoewel het prototype goed van de grond kwam, slaagde SpaceX er wederom niet in om de raket heelhuids te laten landen. En dus is er nog werk aan de winkel.

Lancering
De raket steeg op vanaf het Texaanse lanceerplatform in Cameron County en bereikte een hoogte van 10 kilometer. Dat is nét wat lager dan het vorige gelanceerde prototype, dat een hoogte van 12,5 kilometer wist te bereiken. Net als de vorige keer werd SN9 voortgestuwd door drie raptor-motoren. Het Starship-prototype voerde met succes enkele manoeuvres voordat hij zichzelf heroriënteerde en de daling inzette.

Landing
Helaas ging er wederom bij de landing iets mis. Tijdens de daling weigerde één van de raptor-motoren dienst, waardoor SN9 met hoge snelheid op het aardoppervlak afstevende. Een explosie en een hoop rook volgde.


Bekijk in deze video de beelden van de testvlucht. Vanaf minuut 12.30 gaat het mis.

SN8
Het is de tweede keer op rij dat de landing van Starship niet helemaal soepeltjes verloopt. De vorige keer slaagde SpaceX er ook al niet in om het prototype goed en wel te laten landen. Destijds was de druk in de brandstoftank tijdens de daling laag. Hierdoor had de raket teveel vaart en landde te hard op de grond.

Eventjes oefenen
Ondanks de tegenslag blijft SpaceX optimistisch. Volgens hen was de testvlucht dan ook alles behalve een vergeefse moeite. “Alleen de landing moet nog even geoefend worden,” zo wordt in de livestream gezegd. En daar zijn deze testvluchten met de prototypes natuurlijk ook voor. “De testvluchten hebben alles te maken met het verbeteren van ons begrip en de ontwikkeling van een volledig herbruikbaar transportsysteem,” zo laat SpaceX in een verklaring weten.

Over Starship
Starship is het nieuwe paradepaardje van SpaceX, waarmee het bedrijf mensen naar de maan en uiteindelijk ook Mars wil vervoeren. Starship belooft ’s werelds krachtigste raket te worden en moet uiteindelijk in staat zijn om maar liefst honderd mensen tegelijkertijd op langdurige, interplanetaire vluchten mee te nemen. “Starship biedt een betaalbare manier om vracht en mensen te vervoeren; essentieel voor het bouwen van maanbasissen en Mars-steden,” zo stelt SpaceX. Musk liet vorig jaar via Twitter weten zo’n 1000 Starships te willen bouwen en deze te willen gebruiken voor het koloniseren van Mars. Door in de korte periode waarin Mars vanaf de aarde relatief goed en goedkoop bereikbaar is, meerdere vluchten per dag te organiseren, zouden er in korte tijd duizenden mensen op Mars kunnen worden afgezet. Wanneer die eerste bemande Marsvluchten precies plaats moeten gaan vinden, is nog onduidelijk en sterk afhankelijk van hoe het de prototype-Starships de komende tijd zal vergaan.

Super Heavy
Het transportsysteem van de raket bestaat eigenlijk uit twee delen: een ruimtevaartuig (eveneens aangeduid als Starship) en een Super Heavy-raketbooster. De booster – uitgerust met meer dan 30 door SpaceX ontwikkelde raptor-motoren – stelt Starship in staat om aan de zwaartekracht van de aarde te ontsnappen en keert na de lancering heelhuids terug op aarde, waarna deze opnieuw kan worden ingezet. En snel ook. Onlangs maakte SpaceX bekend de boostertrap van Starship na lancering binnen een uur te willen hergebruiken. “We gaan proberen de Super Heavy-booster te vangen,” zo Twitterde Musk al eerder. Het grote verschil met de Falcon 9-boosters is dat Super Heavy gaat landen waar ‘ie gelanceerd is. Bovendien heeft hij geen pootjes, maar wordt door de arm die deze voorafgaand aan de lancering op zijn plaats hield, ‘gepakt’. Inderdaad, SpaceX wil Super Heavy, de gigantische eerste trap, rechtstreeks op de lanceerplatform plaatsen waardoor hij gelijk klaar is voor hergebruik.

Al met al is er nog wel wat werk aan de winkel. Met name aan de landing van Starship moet nog wel even gesleuteld worden. Toch zet SpaceX elke keer weer een knap staaltje werk neer. We kunnen dus op nog veel meer prototypes rekenen. Overigens stond SN10 ook al op hetzelfde lanceerplatform klaar. Maar vanwege de explosie is die lancering even uitgesteld.

Bronmateriaal

"Starship SN9 High-altitude Flight Test " - SpaceX

Afbeelding bovenaan dit artikel: SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd