Slecht nieuws voor wijnliefhebber: Europa produceert dit jaar uitzonderlijk weinig wijn

Met dank aan klimaatverandering.

Het is al meer dan vijftig jaar niet voorgekomen dat in de EU zo weinig wijn werd geproduceerd als dit jaar. Zo stelt COPA-COGECA, een in Brussel gevestigde agrarische koepelorganisatie. Is er ook nog goed nieuws? Jawel. De kwaliteit van de weinige wijn die de Europese boeren dit jaar afleveren is namelijk wel goed.

Tegenvallers voor de Fransen, Italianen en Spanjaarden
Naar schatting wordt er dit jaar in de EU zo’n 14 procent minder wijn geproduceerd dan vorig jaar. Met name in Frankrijk, Spanje en Italië zijn de verliezen groot. In Frankrijk zou dit jaar zo’n 37 miljoen hectoliter (1 hectoliter is 100 liter) wijn geproduceerd worden. Dat is zo’n 18 procent minder dan vorig jaar. In Italië gaat het om zo’n 40 miljoen hectoliter en dat is 26 procent minder dan vorig jaar. In Spanje wordt dit jaar zo’n 20 procent minder wijn gemaakt en dat komt neer op zo’n 36 miljoen hectoliter.

Het enige Europese land dat de wijnproductie ziet toenemen, is Portugal. Daar wordt dit jaar zo’n 10 procent meer wijn gemaakt dan vorig jaar.

Klimaatverandering
De tegenvallende resultaten zijn volgens COPA-COGECO te wijten aan extreme weersomstandigheden en klimaatverandering. Zo had bijvoorbeeld Frankrijk in het prille voorjaar – een gevoelig stadium voor de wijnstok – te maken met sterke vorst. Ook hadden sommige wijngaarden te maken met droogte.

Deskundigen verwachten dat de prijzen van de wijn door de tegenvallende productie zullen stijgen. Maar die prijsstijgingen zijn niet groot genoeg om de door wijnproducenten geleden verliezen te compenseren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd