Schokgolf vulkaanuitbarsting bij Tonga bereikt Nederland

De luchtdruk steeg met 3 hPA. Pas na een uur was de luchtdruk weer op het normale niveau.

Zaterdag barstte een onderzeese vulkaan uit bij de eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan. Deze vulkaanuitbarsting was zelfs vanuit de ruimte te zien. De lucht boven de vulkaan werd weggeduwd, waardoor er een krachtige luchtdrukgolf ontstond.

Deze schokgolf was zelfs in Nederland meetbaar. Het zorgde ervoor dat de luchtdruk in korte tijd toenam. De toename werd gemeld door weerkundigen in heel het land. Ook het KNMI meldde via Twitter een duidelijke toename.

De schokgolf verloor weinig kracht gedurende zijn reis door de atmosfeer. In het nabije Nieuw-Zeeland steeg de luchtdruk namelijk zes hectopascal. In Nederland zorgde de schokgolf voor een verhoging van drie hPA.

Wat is luchtdruk?
Zonder dat we het door hebben oefent lucht druk uit op alle organismen en objecten op aarde. Lucht weegt namelijk ongeveer 1,3 gram per liter. Als er sprake is van een hogedrukgebied dan is de luchtdruk hoger dan bij een lagedrukgebied. Weerkundigen gebruiken een barometer om de luchtdruk te meten. De luchtdruk wordt opgegeven in hectopascal (hPA).

Uitzonderlijke situatie
Het is uitzonderlijk dat er een schokgolf ontstaat bij een vulkaanuitbarsting. Bij veel andere vulkaanuitbarstingen is geen schokgolf gemeten. Mogelijk is er zeewater in de magmakamer terecht gekomen. Hierdoor vond er een grote drukopbouw plaats, met de extreme explosie als resultaat.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd