Saturnus en maantje Mimas schitteren op nieuwste foto van Cassini

saturnus

NASA heeft opnieuw een fantastische foto van Saturnus vrijgegeven. Op de foto gluurt de fotograaf – ruimtesonde Cassini – onder de ringen van de gasreus.

Cassini maakte de foto in oktober vorig jaar, maar NASA heeft het kiekje deze week pas vrijgegeven. Op het moment dat Cassini de foto maakte, bevond deze zich op zo’n 2,6 miljoen kilometer afstand van Saturnus. Cassini laat ons de onbelichte kant van de ringen zien, vanaf een locatie die ongeveer 38 graden onder het vlak van de ringen ligt.

Behalve de machtige ringen en een stukje van Saturnus zelf is er – voor wie goed kijkt – nog veel meer te zien. Zo zien we in de hoek rechtsonder maan Mimas.

Onderin ziet u Mimas. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.
Onderin ziet u Mimas. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

En in de B-ring van Saturnus zien we – rechts van het centrum van de foto – zogenoemde ‘spokes’ opduiken. Hoe deze nevelachtige ‘vlekjes’ exact ontstaan is nog altijd onduidelijk. Wel weten onderzoekers dat ze niet langer opduiken wanneer de zon – gezien vanaf Saturnus – hoger aan de lucht staat. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de hele kleine deeltjes in de ringen in staat moeten zijn om een elektrische lading te handhaven en iets boven de ringen te zweven om de ‘spokes’ te vormen. Het zou kunnen betekenen dat dit de laatste ‘spokes’ zijn die Cassini ooit gaat fotograferen.

Bronmateriaal

"PIA17154: Shadows and Rings" - NASa.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd