Satellietstelsel verloor bolvormige sterrenhopen

Wetenschappers hebben dynamische modellen gebruikt om bolvormige sterrenhopen te vinden die oorspronkelijk bij het Sagittarius dwergstelsel hoorden. Het dwergstelsel bevindt zich relatief dicht bij de aarde en wordt door het Melkwegstelsel uit elkaar getrokken. Het dwergstelsel valt naar de Melkweg en zal ooit één worden met zijn grote broer.

De groep wetenschappers, onder leiding van David R. Law van de universiteit van Californië en Steven R. Majewski van de universiteit van Virginia, heeft onderzocht welke bolvormige sterrenhopen uit het dwergstelsel afkomstig zijn.

“Wij zijn er zeker van dat de bolvormige sterrenhopen Arp 2, M54, NGC 5634, Terzan 8 en Whiting 1 oorspronkelijk uit het dwergstelsel komen”, concluderen de wetenschappers in het paper ‘Assessing the Milky Way Satellites Associated with the Sagittarius Dwarf Spheroidal Galaxy’. “Berkeley 29, NGC 5053, Pal 12 en Terzan 7 waarschijnlijk ook, alhoewel we daar minder zeker over zijn.”

Tot nu toe dachten wetenschappers dat het satellietstelsel gelinkt was aan vier bolvormige sterrenhopen: M54 (die huist in de kern van het dwergstelsel), Terzan 7, Terzan 8 en Arp 2. Het aantal is nu vastgesteld op vijf tot negen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd