Deze salamander is verwant aan de Klingons (denken we)

Wetenschappers hebben in de Mekongregio 163 nieuwe soorten ontdekt, waaronder een Klingon-achtige watersalamander.

In 2015 zijn in de Mekongregio – Cambodja, Vietnam, Laos, Myanmar en Thailand – 14 nieuwe soorten reptielen ontdekt. Daarnaast stuitten onderzoekers er op 11 vissoorten, drie soorten zoogdieren, 9 soorten amfibieën en 126 plantensoorten die de wetenschap tot voor kort onbekend waren. Dat meldt het Wereldnatuurfonds.

Klingon-Salamander
En onder die 163 nieuwe soorten bevinden zich ook heel wat bizarre exemplaren. Wat denk je bijvoorbeeld van de watersalamander die je hieronder ziet en met zijn zwart-oranje tekening op de rug verdacht veel wegheeft van een Klingon (een buitenaards ras uit Star Trek dat gekenmerkt wordt door ribbels op het voorhoofd). De salamander heeft de naam Tylototriton anguliceps gekregen en houdt zich op in Chiang Rai, een regio in Thailand.

Foto: © Porrawee Pomchote / WNF.

Punk-hagedis
Ook opmerkelijk is deze hagedis die rechtstreeks uit de punk-scene lijkt te komen. De hagedis heeft indrukwekkende hoorns op zijn kop en rug en houdt zich op in de jungle van Phuket (Thailand). Onderzoekers hebben de boomhagedis de naam Acanthosaura phyketensis gegeven.

Foto: © Montri Sumontha / WNF.

Wollige vleermuis
Maar ook deze vleermuis is bijzonder. Het beestje houdt zich op in de Centrale Hooglanden van Vietnam en heeft een dikke wollige vacht op zijn kop en onderarmen. De vleermuis gaat voortaan als Murina kontumensis door het leven.

Foto: © Truong Son Nguyen / WNF.

Bananen
Naast tal van dieren hebben onderzoekers ook heel veel nieuwe plantensoorten ontdekt. De bananenplant – Musa nanensis – hieronder is er eentje van. Onderzoekers troffen deze aan in Noord-Thailand.

Foto: © Wande Inta / WNF.

Het is zomaar een greep uit de vele soorten die onderzoekers hebben ontdekt. “Voor onderzoekers werkt de Mekongregio nog altijd als een magneet vanwege de enorme diversiteit aan soorten die hier te ontdekken valt. Tegelijkertijd is het een race tegen de klok om de ontdekte soorten goed te beschermen want de bedreigingen zijn inmiddels van een ongekende omvang,” vertelt Jimmy Borah, namens het WNF. Veel van de soorten die nu ontdekt zijn, worden reeds met uitsterven bedreigd. Zo dreigt de Klingon-salamander slachtoffer te worden van de illegale dierenhandel en verlies van leefgebied. En de punk-salamander is – door zijn poreuze huid – heel gevoelig voor pesticiden. De bananenplant wordt weer bedreigd door ontbossing.

Bronmateriaal

"Onderzoekers ontdekken 163 nieuwe soorten in Mekong regio" - WNF
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door © Porrawee Pomchote / WNF

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd