Russische raket explodeert kort na lancering (video)

crash

Een Russische raket is vanochtend kort na de lancering geëxplodeerd en neergestort. Ook de drie GLONASS-navigatiesatellieten zijn door de mislukte lancering vernietigd.

De onbemande Proton-raket steeg vanochtend om 04:38 uur Nederlandse tijd op vanaf het Kosmodroom van Bajkonoer in Kazachstan. Kort na de lancering is te zien hoe de raket ongecontroleerd begint te spinnen om haar as en geen hoogte maakt. Op een gegeven moment wordt de raket terug naar het oppervlak getrokken, waar deze net voor de crash explodeert. Ook na het neerstorten ontstaat er een gigantische vuurzee.

Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt bij de gefaalde lancering. Het lanceerplatform van de Russen ligt in een zo goed als onbewoond gebied in Kazachstan. De meest nabije stad is Baikonur op een afstand van ruim 20 kilometer.

Het is niet de eerste keer dat een Proton-raket in vlammen opgaat. Sinds december 2010 zijn er al vijf Proton-lanceringen mislukt. Tijdens het laatste incident in december 2012 plaatste een Proton-raket een telecommunicatiesatelliet in de verkeerde baan rond de aarde.

De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos gaat nu onderzoeken hoe deze ramp heeft kunnen gebeuren. Ook zullen er waarschijnlijk snel drie vervangende GLONASS-navigatiesatellieten worden gebouwd en gelanceerd. GLONASS is een concurrent van het Amerikaanse GPS en het Europese Galileo. Het satellietplaatsbepalingssysteem bestaat uit 21 actieve satellieten en drie reserve kunstmanen.

Bronmateriaal

Roskosmos

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd