Russische bevoorradingscapsule zal verbranden in de atmosfeer

progress

De problemen met de Russische Progress 59-bevoorradingscapsule zijn niet opgelost, waardoor dit ruimtevaartuig als verloren kan worden beschouwd. De capsule valt op dit moment terug op de aarde en zal binnenkort verbranden in atmosfeer.

Eigenlijk zou Progress 59 gisteren arriveren bij het internationale ruimtestation om drie ton voorraad – waaronder eten, brandstof, experimenten en spullen voor astronauten – af te leveren. Helaas krijgt de Russische ruimtevaartorganisatie geen grip op de capsule. Progress 59 draait al een paar dagen ongecontroleerd om zijn as. Pogingen om het ruimtevaartuig te stabiliseren zijn tot op heden mislukt.

Gisteren verscheen er een video online, waarop duidelijk te zien is hoe de capsule op hoge snelheid tolt:

Total loss
De astronauten Scott Kelly en Mikhail Kornienko lieten deze week aan het persbureau AP weten dat het ruimtevaartuig al ‘total loss’ is verklaard door de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos. Progress 59 verliest momenteel hoogte, waardoor het ruimtevaartuig ergens tussen 7 en 11 mei in de dampkring zal verbranden. Normaal gesproken verbranden Progress-ruimtevaartuigen boven de Grote Oceaan. Stel dat bepaalde onderdelen de reis door de atmosfeer overleven, dan plonsen deze delen in de oceaan. Aangezien de Russen de baan van Progress 59 niet kunnen sturen, is er een kleine kans dat delen van de Progress-capsule op het land landen. Gelukkig bestaat onze planeet voor tweederde uit water en is slechts drie procent bewoond gebied.

Alternatieven
Hoewel het natuurlijk jammer is dat een duur ruimtevaartuig en veel voorraad verloren gaan, is het geen groot probleem voor de astronauten in het internationale ruimtestation. Zij zullen niet verhongeren of uitdrogen, aangezien er nog meer dan genoeg voorraad aanwezig is in het ruimtelaboratorium. Daarnaast zijn de astronauten in het ISS niet alleen afhankelijk van Progress-capsules. Regelmatig worden ook Dragon-capsules en Cygnus-capsules naar het ISS gescheept. En natuurlijk heeft onze eigen Europese ruimtevaartorganisatie een soort Progress XXL, namelijk de Automated Transfer Vehicle (ATV). De ATV kan drie keer meer voorraad vervoeren dan een Progress-capsule.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd