Rosetta’s komeet poseert voor de zon

Rosetta heeft een prachtige foto gemaakt van komeet 67P/C-G. Op de foto staat de komeet voor de zon en zien we onder meer zijn coma heel goed.

In februari en maart bevond Rosetta zich heel dicht bij komeet 67P/C-G en dat leverde onder meer heel mooie en gedetailleerde foto’s op van het oppervlak van de komeet. Inmiddels heeft de sonde zich verder van de komeet verwijderd en zien we deze weer in volle glorie.

WIST JE DAT…

…de lander die Rosetta op het oppervlak van de komeet zette, onlangs officieel is opgegeven?

Vanaf een afstand van zo’n 329 kilometer heeft Rosetta nu een prachtige foto van 67P/C-G gemaakt. Rosetta maakte de foto op het moment dat de komeet zich voor de zon bevond en Rosetta, de komeet en de zon zich bijna op één lijn bevonden.

Omdat de zon achter de komeet staat, zien we juist de directe omgeving van de komeet – onder meer zijn coma, oftewel atmosfeer – heel goed. Maar niet overal: onderaan zie je hoe de kern van de komeet een schaduw werpt op de atmosfeer.

Rosetta arriveerde in 2014 bij komeet 67P/C-G. De missie van de sonde komt later dit jaar – in september – ten einde. Tegen die tijd krijgt Rosetta wellicht opdracht om af te dalen naar het oppervlak van de komeet. Onderweg kan de sonde dan nog waardevolle data verzamelen en wellicht nog een glimp van lander Philae opvangen.

Afbeelding: ESA / Rosetta / NavCam.
Afbeelding: ESA / Rosetta / NavCam.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd