Record: Google-topman maakt hoogste sprong ooit

  parachute

  Twee jaar geleden sprong Felix Baumgartner op een hoogte van 39.000 meter uit een capsule en verbrak daarmee het wereldrecord hoogste sprong ooit. Baumgartner had wellicht niet verwacht dat zijn record zo snel zou sneuvelen. Google-topman Alan Eustace viel gisteravond op een hoogte van 40 kilometer naar beneden.

  Er werd weinig reuring gegeven aan de sprong van Eustace, terwijl Baumgartners sprong een enorm media-evenement was. Dit kwam vooral door Red Bull, die de recordpoging van Baumgartner sponsorde en ook enorm hypete met dit soort beelden. Eustace bereidde zijn sprong in het geheim voor met een klein groepje ingenieurs.

  Eustace breekt geluidsbarrière
  De 57-jarige Alan Eustace werd omhoog getild met een enorme ballon. Deze ballon was gevuld met bijna één miljoen liter helium. De ballon steeg in minder dan twee uur op naar een hoogte van meer dan 40 kilometer. Daar activeerde Eustace een klein explosief, waardoor hij loskwam van de ballon. Vervolgens viel de Google-topman vijftien minuten naar beneden. Op een bepaald moment was de snelheid van Eustace 1322 kilometer per uur, waardoor mensen op de grond een geluidsbarrièreknal hoorde. Eustace voelde of hoorde echter niets toen hij de geluidsbarrière brak.

  Fantastisch uitzicht
  “Het was fantastisch”, zegt Eustace. “Zo mooi. Ik kon de verschillende lagen van de atmosfeer duidelijk onderscheiden en zag tevens het donkere heelal.” Eustace had een op maat gemaakt ruimtepak aan. Om niet oververhit te raken, mocht de skydiver tijdens de val niet of nauwelijks bewegen. Na een vrije val van 4,5 minuut klapte de parachute automatisch uit.

  Herbeleven?
  De vlucht van Eustace herbeleven? De skydiver nam een GoPro-camera mee, waardoor we straks allemaal kunnen zien wat de Google-topman zag. We moeten even wachten tot de beelden aan elkaar zijn gemonteerd.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd