Het ruimtebedrijf Blue Origin heeft een draagraket een gecontroleerde landing laten maken. Het is de eerste keer dat een raket rechtop landt.
Blue Origin lanceerde vandaag de New Shepard-capsule op een BE-3-raket. Deze combinatie bereikte een hoogte van iets meer dan 100 kilometer. Hierna werd de capsule losgekoppeld, waarna zowel de raket als capsule een daling inzette.
De BE-3-draagraket viel gecontroleerd terug naar de aarde. Op 1,5 kilometer hoogte werden de stuwraketten aangezet, waardoor de raket met een snelheid van zeven kilometer per uur op de aarde landde. Een record!
SpaceX
Concurrent SpaceX probeert al een tijdje hetzelfde kunstje uit te voeren, maar dit mislukt keer op keer. Op 14 april dit jaar leek de raket eindelijk goed te landen op een drijvend platform, maar op het laatst viel de raket om, waarna deze direct explodeerde. Overigens is de landing van de raket van SpaceX niet te vergelijken met de raketlanding van Blue Origin. Zo was het hoofddoel van deze Blue Origin-vlucht om de raket veilig te landen op aarde. En dat terwijl dit voor SpaceX een secundair doel is. Voor SpaceX is het belangrijker dat de lading veilig naar het internationale ruimtestation wordt gebracht.
Een ander belangrijk verschil is dat de Falcon 9-raket van SpaceX mach 10 bereikt, terwijl de raket van Blue Origin de 3,7 mach aantikte. “Om een geostationaire baan te bereiken is minimaal mach 30 nodig”, zegt Elon Musk op Twitter. Kortom, het is vrij makkelijk om de ruimte (op een hoogte van 100 kilometer) aan te tikken en veilig te landen. Het is pas echt een uitdaging om een raket gecontroleerd te laten landen, die zijn lading eerst in een geostationaire baan plaatst.
Groene ruimtevaartindustrie
Desalniettemin is dit een fantastische prestatie van het team van Blue Origin. In de tweede helft van onderstaande video is te zien hoe de raket veilig landt op een platform in de Texaanse woestijn. Dankzij deze fantastische landing wordt de ruimtevaartindustrie een stukje groener. Bedrijven als SpaceX enBlue Origin willen hun raketten namelijk herbruikbaar maken, waardoor de ruimtevaart in de toekomst goedkoper en duurzamer wordt.