Herbicide verandert vorm van kikkervis

Voor het eerst blijken herbiciden in staat om de vorm van een gewerveld dier aan te tasten. Kikkervisjes worden er langer door.

Onderzoekers zetten een aantal watertanks buiten en bootsten in de tanks de omstandigheden van een natuurlijk, drassig landschap na. Vervolgens werden in de tanks kikkervisjes losgelaten. In één tank werd ook een roofdier gestopt. Dit roofdier bevond zich in een kooi en kon dus niet bij de kikkervisjes komen, maar kon wel chemische stofje uitstoten. De kikkervisjes veranderen daarop van vorm. Zo ontwikkelen ze langere staarten, zodat ze sneller kunnen zwemmen. In andere tanken werd geen roofdier, maar verschillende concentraties Roundup losgelaten. Roundup is een veelgebruikt gif tegen onkruid.

WIST U DAT…

Andere vorm
Na drie weken haalden de onderzoekers de kikkervisjes uit het water en bestudeerden ze. De geur van roofdieren had er inderdaad voor gezorgd dat kikkervisjes een langere staart kregen. Maar opvallend genoeg had Roundup datzelfde resultaat bewerkstelligd. En kikkervisjes die in een tank met het bestrijdingsmiddel en een roofdier zaten, hadden zelfs een twee keer zo lange staart ontwikkeld.

Stresshormoon
Hoe kan dat? De onderzoekers ontdekten dat het bestrijdingsmiddel de stresshormonen van kikkervisjes aantast. Het is niet ondenkbaar dat de herbicide dat effect ook op andere diersoorten heeft.

Het effect dat de herbicide op kikkervisjes heeft, baart de onderzoekers zorgen. Het is een goede zaak dat het kikkervisje zich aan zijn omgeving aanpast, maar wanneer hun lichaamsvorm eigenlijk niet bij de omgeving past, kunnen problemen ontstaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd