Peruanen willen gletsjer met verf terughalen

Jarenlang lag er op de top van de Chalon Sombrero een stevige gletsjer. Maar ook dit exemplaar kon niet ontkomen aan het broeikaseffect en dus is de berg sinds enige tijd leeg. Peruanen willen de gletsjer terughalen en doen dat op innovatieve wijze: ze verven de bergtop helemaal wit.

Het idee komt van Eduardo Gold. Hij is geen wetenschapper of expert, maar heeft zich goed ingelezen in de kwestie omtrent klimaatverandering en gletsjers. Zijn idee is gebaseerd op de wetenschap dat zonlicht door witte of lichte oppervlakken wordt afgestoten. De witte plek stuurt het zonlicht en de warmte als het ware weer terug het heelal in. Daardoor daalt de plaatselijke temperatuur. Rondom de piek ontstaat dan een koud microklimaat.

Wedstrijd
Gold zond zijn idee in en won daarmee de wedstrijd 100 Ideas to Save the Planet. Hij krijgt 200.000 dollar om zijn plan uit te voeren. Het geld moet nog gestort worden, maar de schilders zijn al begonnen.

Verven
Ze zijn met z’n vieren en proberen de top – die op een hoogte van 4756 meter ligt – zo snel mogelijk wit te maken. De verf bestaat uit een simpel en milieuvriendelijke mix van kalk, industrieel eiwit en water. Van kwasten willen de Peruanen niets weten; ze gooien het mengsel met behulp van bakjes op de berg. Het is een tijdrovende bezigheid; in totaal moet 70 hectare wit worden. Gemiddeld kunnen de heren een hectare per week doen.

Groeien
“Ik hoop dat we de gletsjer weer kunnen laten groeien,” vertelt Gold. Theoretisch gezien zou het moeten kunnen. “We creëren de omstandigheden die nodig zijn om een gletsjer te vormen.”

Sneeuw
De bewoners van Licapa, een dorpje dat zich vlak bij de verdwenen gletsjer bevindt, zijn dolbij met het initiatief van Gold. Ze verkregen hun water altijd via de gletsjers. Maar die tijden leken voorbij. “Toen ik zo’n vijftien of twintig jaar oud was, was Chalon Sombrero een grote gletsjer: helemaal wit,” vertelt Pablo Parco, één van de dorpelingen. “Toen begon deze stukje voor stukje te smelten. Nu zijn we veertig jaar verder en heeft de rivier nog nooit zo laag gestaan. De nachten zijn koud en de dagen zijn ondragelijk warm. Dus wij zijn blij met dit project. Ik kan je vertellen dat er vanochtend sneeuw op de grond lag. Dat is iets wat we zelden zien.”

Tegenstanders
Lang niet iedereen is even enthousiast over het initiatief. Sommige mensen denken dat het geld beter besteed had kunnen worden. Antonio Brack, minister van milieu in Peru, is één van hen. “Ik denk dat er veel interessantere projecten zijn die meer invloed zouden hebben op de klimaatverandering en daar zou het geld in geïnvesteerd moeten worden,” meent hij.

Het is aannemelijk dat de witte berg op lokale schaal het verschil gaat maken. Het wereldwijde klimaat wordt door de schilders echter niet beïnvloed.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd