‘Over zo’n 20 jaar is er in de zomer geen Arctisch zee-ijs meer’

Tenzij we de uitstoot van broeikasgassen rap weten terug te dringen.

De Noordelijke IJszee kan over zo’n 20 jaar in de zomer ijsvrij worden. Tot die conclusie komen onderzoekers in een nieuwe studie gepubliceerd in Geophysical Research Letters. In de komende periode krijgt de Noordpool namelijk te maken met een natuurlijke, warme stroming afkomstig van de Stille Oceaan. En bovenop de door de mens veroorzaakte klimaatverandering, betekent dit dat er ergens tussen 2030 en 2050 in de zomer waarschijnlijk geen zee-ijs meer in het Arctisch gebied te vinden is. “De kans is groot dat dit eerder dichterbij 2030, dan bij 2050 zal gebeuren,” zegt onderzoeker James Screen.

Noordelijke IJszee

Het Noordpoolgebied warmt bijna twee keer sneller op dan de rest van de aarde. Hier zijn de gevolgen van klimaatverandering dan ook goed zichtbaar. Meer weten? Lees hier het achtergrondartikel over de effecten van klimaatverandering voor de Noordelijke IJszee.

September
De hoeveelheid zee-ijs dat op de wateren van de Noordelijke IJszee rust, neemt al jaren af. Maar deze afname lijkt de laatste jaren in een stroomversnelling te zijn komen. In de maand september, als het in het Noordpoolgebied zomer is, rust er sowieso al minder zee-ijs op het water. Onderzoekers hebben nu verschillende klimaatmodellen ingezet om te voorspellen wanneer we de eerste zee-ijsvrije Arctische september gaan meemaken. En de onderzoekers denken dat – als we onverminderd doorgaan met het uitstoten van broeikasgassen – de Noordelijke IJszee rond 2030 in september voor het eerst helemaal ijsvrij zal zijn.

Temperatuurschommelingen
De temperatuur van de oceaan is nooit helemaal stabiel. Zo schommelt de zeetemperatuur van de Stille Oceaan van maand tot maand en van jaar tot jaar. Ook krijgen de oceanen te maken met natuurlijke klimaatfluctuaties. Eén daarvan – de Interdecadal Pacific Oscillation (IPO) – evolueert langzaam over een lange periode en duurt zo’n tien tot dertig jaar. Deze grote ‘El Niño’ vertaalt zich in een temperatuurverschuiving van het oppervlaktewater van ongeveer 0,5 graad Celsius. Onderzoekers denken dat de Stille Oceaan ongeveer vijf jaar geleden begonnen is in de overschakeling van een koude, naar een warme periode. En deze verandering draagt bij aan het wegkwijnende zee-ijs.

Volgens de onderzoekers moeten deze resultaten gezien worden als onderdeel van een groter geheel. Zo is de door de mens veroorzaakte klimaatverandering volgens de onderzoekers de belangrijkste reden voor het verlies van zee-ijs. Wanneer we de eerste zee-ijsvrije Arctische zomer gaan meemaken, zal daarom sterk afhangen van de vraag of het ons lukt om onze uitstoot terug te dringen.

Bronmateriaal

"Ice-free Arctic summers could happen on earlier side of predictions" - AGU

Afbeelding bovenaan dit artikel: 12019 / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd