Oude sterrenstelsels in het hedendaagse universum: wat doen zij hier?

Wanneer u een man met een hoge hoed op straat ziet lopen, dan denkt u waarschijnlijk: “wat doet hij hier in deze tijd?” Australische wetenschappers dachten precies hetzelfde, maar dan over een groep sterrenstelsels. Deze sterrenstelsels bevinden zich in het hedendaagse universum, maar kwamen alleen kort na de oerknal voor. Hoe komt het dat ze nooit volwassen zijn geworden?

De sterrenstelsels bevinden zich op een afstand van één miljard lichtjaar bij ons vandaan en lijken in eerste instantie op andere normale sterrenstelsels. Maar dat zijn ze niet. Deze stelsels zijn turbulente plekken, waar veel stervorming plaatsvindt. Dit komt omdat koude gaswolken van buitenaf naar de stelsels reizen. En niet een paar koude gaswolken, nee, echt heel veel!

“Dit soort sterrenstelsels komen alleen voor op foto’s van Hubble Deep Field, waarmee we dertien miljard jaar terug in de tijd kunnen kijken”, zegt Andy Green van de Swinburne universiteit in Melbourne. “We wisten niet dat deze sterrenstelsels nog steeds bestonden. Zeker niet op zo’n korte afstand!”

Maar hoe komen deze sterrenstelsels dan in het hedendaagse universum aan zoveel gas? Het universum is immers minder compact dan ruim tien miljard jaar geleden. Wetenschappers denken dat de stelsels aan nieuw gas komen door te fuseren met andere soortgenoten of kleine dwergstelsels op te slokken. Hierdoor ontstaat hevige stervorming en dus ook zware turbulentie in de stelsels.

WIST U DAT…

…de Giant Magellan telescoop in 2018 gereed is?

Om te zien hoe de sterrenstelsels aan zoveel gas komen is een hele goede telescoop nodig. “We hebbben een betere telescoop nodig”, geeft Green toe. “Tot de Giant Magellan telescoop komt zijn de Keck-telescopen (Hawaii) de beste optie.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd