Oude buideldieren waren kuddedieren

Tegenwoordig leven ze alleen, maar zo’n 64 miljoen jaar geleden was dat wel anders, zo blijkt uit onderzoek.

Onderzoekers hebben in een grot in Bolivia de restanten van 35 buideldieren ontdekt. Het gaat om de soort Pucadelphys andinus: een ratachtig dier.

Verdronken
De dieren stierven allemaal tegelijkertijd. Waarschijnlijk liepen hun holen onder water en verdronken ze.

WIST U DAT…

Samen
Het is een bijzondere vondst: de fossiele resten zijn er nog zeer goed aan toe. En bovendien is het zeer ongebruikelijk om zoveel buideldieren bij elkaar aan te treffen. “Voor bestaande buideldieren is het heel ongebruikelijk om met zoveel individuen samen te leven,” vertelt onderzoeker Sandrine Ladevèze. “Ze (de buideldieren, red.) zijn heel territoriaal en leven in geïsoleerde gebieden.”

Interactie
Van de 35 buideldieren zijn er al een aantal bestudeerd. De groep bleek te bestaan uit onder meer twaalf volwassen vrouwtjes, zes volwassen mannetjes en vijf jonge dieren. “Het is een populatie met sociale interactie tussen zowel de mannetjes als de vrouwtjes en de ouderen en de jongeren.”

Tegenwoordig leven buideldieren geïsoleerd. De kangoeroe vormt een uitzondering. Wanneer en waarom de dieren uiteindelijk van kuddedieren uitgroeiden tot einzelgängers is onduidelijk.

Bovenstaande foto laat de fossiele resten van twee buideldieren zien. Foto: © Lemzaouda/MNHN.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd