Opportunity alweer acht jaar op Mars

De marsrover die eigenlijk maar drie maanden mee hoefde te gaan, begint aan zijn negende onderzoeksjaar op Mars.

In april 2004 kwam Opportunity op Mars aan. Opportunity volgde daarmee marsrover Spirit op de hielen. Beide marsrovers hielden het uitzonderlijk lang op de rode planeet vol. Maar halverwege 2011 moest NASA erkennen dat Spirit er toch echt niet meer was. Opportunity gaat echter stug door.

Water
Eigenlijk was het de bedoeling dat marsrover Opportunity slechts drie maanden op Mars zou werken. Maar inmiddels zijn we al vele jaren verder en is de marsrover nog steeds actief. En hoe! Opportunity heeft al heel wat mooie foto’s gemaakt en interessante onderzoeken gedaan. Zo vond de marsrover onlangs nog overtuigend bewijs dat er ooit vloeibaar water op Mars stroomde.

WIST U DAT…

…er alweer een nieuwe marsrover onderweg is? Curiosity arriveert in augustus van dit jaar op Mars.

Winter
In al die jaren heeft de rover iets meer dan 34 kilometer afgelegd. Op dit moment valt de winter op Mars in en heeft Opportunity al een plekje opgezocht om hopelijk ook deze winter te kunnen doorstaan. Maar aangezien de marsrover al vier winters overleefd heeft, is er goede hoop dat deze het ook nu wel gaat redden.

Als de winter erop zit en Opportunity nog levenslust heeft, zal deze zijn onderzoek natuurlijk voortzetten. Een bestemming ligt al klaar. De marsrover moet kleimineralen aan de rand van de Endeavour-krater gaan bestuderen. Het lijkt erop dat de rover die eigenlijk allang met pensioen had moeten zijn nog wel even overuren blijft draaien.

Bronmateriaal

"Durable NASA Rover Beginning Ninth Year of Mars Work" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd