Op zee-ijs kannibaliserende ijsbeer gekiekt

Voor het eerst zijn er foto’s gemaakt van een volwassen ijsbeer die op zee-ijs een jonge ijsbeer verorbert.

IJsberen die ijsberen eten: het komt vaker voor dan u misschien zou denken. Normaal gesproken eten ijsberen het liefst zeehonden, maar de jacht op die dieren zit niet altijd mee. Het resultaat zijn enorm hongerige ijsberen.

Zee-ijs
En wanneer zich een kans voordoet om een naïeve, maar voedzame jonge ijsbeer te pakken, dan twijfelen ze geen moment. Meestal vinden zulke dodelijke ontmoetingen plaats op het land. Sterker nog: er is nog nooit melding gemaakt van zo’n ontmoeting op zee-ijs. Maar fotograaf Jenny E. Ross brengt daar verandering in. Ze fotografeerde een volwassen ijsbeer die op zee-ijs een jong naar binnen werkte.

WIST U DAT?

…het aantal jonge ijsberen sowieso steeds verder afneemt?

Toekomst
Haar foto’s zijn – voorzien van commentaar van een wetenschapper – gepubliceerd in het blad Arctic (onder de titel: ‘Observations of cannibalism by polar bears (Ursus maritimus) on summer and autumn sea ice at Svalbard, Norway‘. De onderzoeker Ian Stirling legt uit dat het niet ondenkbaar is dat we dergelijke kiekjes in de toekomst veel vaker gaan zien.

IJsberen maken namelijk gebruik van zee-ijs om zeehonden te vangen. Maar de afgelopen zomers op de noordpool zijn zwaar geweest: er blijft maar weinig zee-ijs en dus jachtgebied voor de zeehonden over. Gedreven door honger gaan de ijsberen op zoek naar andere prooien. Onder meer vogels en hun eieren staan tegenwoordig op het menu. En ook een jonge ijsbeer gaat er wel in. Als het zee-ijs in de zomers zo snel blijft smelten en in de winters zich zo moeilijk kan herstellen, zal het jachtgebied van de ijsbeer alleen maar kleiner worden en dodelijke ontmoetingen zoals op deze foto of een foto in deze presentatie worden dan waarschijnlijk steeds minder zeldzaam.

Bronmateriaal

"Polar bear 'cannibalism' pictured" - BBC.co.uk
"ScienceShot: Polar Bear Cannibalism on the Sea Ice" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Amanda Graham (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd