Op een koopje naar Mars: het kan!

Missies naar Mars: het kost miljarden. Maar een private ruimtevaartorganisatie denkt het voor veel minder geld te kunnen doen.

SpaceX wil goedkoop naar Mars. En de plannen voor zo’n budgettripje liggen al klaar. SpaceX wil – in samenwerking met NASA – een Dragon-capsule naar Mars sturen. Deze capsule wordt gelanceerd met behulp van een Falcon Heavy-raket. De kosten? Enkele honderden miljoenen euro’s.

Goedkoop
En dat is een koopje. Even ter vergelijking: het Mars Science Laboratory van NASA kostte alles bij elkaar 2,5 miljard dollar.

WIST U DAT…

…studenten al een kampeertent voor op Mars hebben ontwikkeld?

Leven
De Dragon-capsule van SpaceX zou op Mars op zoek gaan naar sporen van leven. De capsule gaat diverse boringen uitvoeren en kijken of er in het ijs misschien organismen of restanten ervan te vinden zijn.

Wonen op Mars
Een missie die heel wetenschappelijk verantwoord is, dus. Maar ook het feit dat het ritje ‘goedkoop’ is, is belangrijk. Als alles volgens plan gaat, bewijst het namelijk dat transporten van en naar Mars redelijk goedkoop kunnen zijn. En dat is goed om te weten. Mars wordt door velen immers gezien als dé plaats voor een menselijke kolonie. En als we daar mensen willen laten leven, is het handig als we die redelijk goedkoop kunnen transporteren en bevoorraden.

De experimenten met de Dragon-capsule zijn al begonnen. Een tweede proefvlucht staat gepland voor november. Dan zal de Dragon zich vastkoppelen aan het ISS.

Bronmateriaal

"A budget trip to Mars" - News.discovery.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door SpaceX.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd