Ook oceanen op Titan hebben een gemiddeld zeeniveau

De maan Titan en de aarde lijken steeds meer op elkaar.

Wetenschappers beweren in een nieuw paper dat oceanen en zeeën op Titan een gemiddeld zeeniveau hebben. Dit blijkt uit gegevens van de Cassini-ruimtesonde. Ook de oceanen op aarde hebben zo’n gemiddeld zeeniveau. Daarmee lijkt Titan nog meer op de aarde, ook al zijn de oceanen op de maan van Saturnus niet gevuld met water, maar met vloeibare koolwaterstoffen, zoals ethaan en methaan.

Alex Hayes van de Cornell universiteit en zijn collega’s schrijven dat alleen de zwaartekracht op Titan invloed heeft op de hoogte van de zeespiegel. Dit geldt ook voor onze planeet. Wist je bijvoorbeeld dat je nabij de evenaar minder weegt, omdat daar een zwakkere zwaartekracht is? Dit komt mede door de centrifugale kracht die ontstaat door de rotatie van de aarde.

Net als op aarde liggen kleinere meren op Titan gemiddeld honderden meters hoger dan zeeën en oceanen. Op aarde ligt het Titicacameer bijvoorbeeld 3812 meter boven de zeespiegel.

Op basis van dit onderzoek concluderen onderzoekers dat zeeën op Titan mogelijk ondergronds met elkaar verbonden zijn. Je kunt dit vergelijken met grondwater op aarde. Op die manier ‘praten’ de zeeën en grote meren met elkaar en hebben ze allemaal hetzelfde zeeniveau.

Bronmateriaal

"Cassini Finds Saturn Moon Has 'Sea Level' Like Earth" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd