Ook fish & chips lijkt slachtoffer van klimaatverandering te worden

vischis

Gek op fish and chips? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Nieuw onderzoek suggereert dat het gerecht in de toekomst een delicatesse wordt. De schelvis lijkt namelijk niet opgewassen tegen klimaatverandering.

Het leefgebied van een vis wordt door verschillende factoren bepaald. Bijvoorbeeld door de temperatuur en diepte van het water. De afgelopen veertig jaar is de Noordzee sterk opgewarmd: de opwarming van de Noordzee verloopt sneller dan de gemiddelde opwarming van de aarde en naar verwachting zal het water de komende eeuw nog verder opwarmen. Onderzoekers van de universiteit van Bristol en Exeter vroegen zich af wat dit betekent voor vissen in de Noordzee. En dan met name de vissoorten die veelvuldig door Engelsen genuttigd worden. Denk bijvoorbeeld aan de schelvis (onderdeel van de beroemde fish & chips), maar ook de tongschar en schol. Ze ontwikkelden een model dat rekening hield met de visserij en de opwarming van de aarde om te achterhalen hoe de situatie van deze en andere vissen zich de komende vijftig jaar gaat ontwikkelen.

En het ziet er niet zo goed uit, zo stellen de onderzoekers in het blad Nature Climate Change. De vissen kunnen moeilijk omgaan met het warmer wordende water. Naar noordelijkere (en dus koudere) gebieden migreren, is eigenlijk geen optie, omdat de wateren daar niet diep genoeg zijn. Naar verwachting zullen de hogere temperaturen er dan ook voor zorgen dat deze vissen schaarser worden. “Ons onderzoek suggereert dat we verhoudingsgewijs minder van de soorten die we het meest eten zullen gaan zien, omdat ze moeite hebben om om te gaan met de opwarming van de Noordzee,” concludeert onderzoeker Louise Rutterford.

Waar de soorten die beter gedijen in koud water noodgedwongen het veld ruimen, zullen soorten die gedijen in warm water waarschijnlijk hun plaats innemen. “Voor een duurzame Engelse visserij moeten we de schelvis en patat laten varen en voor gastronomische inspiratie kijken naar Zuid-Europa,” stelt onderzoeker Steve Simpson.

Bronmateriaal

"Warming seas pose habitat risk for fishy favourites" - Exeter.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door © Andrew Dunn, https://www.andrewdunnphoto.com/ (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd