Ook dolfijn heeft een hekel aan sommige soortgenoten

dolfijn

Net zoals jij sommige mensen heel aardig vindt en anderen liever mijdt, houden ook dolfijnen er hun lievelingen op na. Dat blijkt uit onderzoek. Al met al hebben dolfijnen een complex sociaal netwerk.

Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze gedurende zes jaar onderzoek deden naar tuimelaars in de Indian River Lagoon, een netwerk van drie lagunes langs de kust van Florida. In die periode werden de bewegingen van 200 dolfijnen gemonitord. Ook werd gekeken met wie de dolfijnen optrokken. Uit het onderzoek blijkt dat dolfijnen – net als mensen – graag met sommige soortgenoten optrekken, terwijl ze andere soortgenoten juist liever mijden.

Verder blijkt uit het onderzoek dat het gebied waarin dolfijnen leven van invloed is op het aantal vrienden en kennissen dat ze hebben. Zo blijken dolfijnen die in een relatief nauw deel van de Indian River Lagoon wonen de meest compacte sociale netwerken te hebben. “Dat is vergelijkbaar met mensen die in kleine steden wonen en dus met minder mensen de interactie aan kunnen gaan,” stelt onderzoeker Elizabeth O’Corry-Crowe.

Het is niet voor het eerst dat het sociale netwerk van dolfijnen onderzocht is. Uit eerdere studies is al gebleken dat dolfijnen een heel open, complex en dynamisch sociaal netwerk hebben. Wat dit onderzoek zo uniek maakt, is dat er gekeken is naar de mate waarin het leefgebied van de dolfijn van invloed is op het sociale netwerk van het dier.

Bronmateriaal

"Just like humans, dolphins have social networks" - Florida Atlantic University (via Eurekalert.org)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd