Ook buiten Madagaskar houden primaten een winterslaap

lori

Voor het eerst is buiten Madagaskar een primaat ontdekt die het in de winter een stuk rustiger aan doet.

Er zijn heel veel zoogdieren die een winterslaap houden. Maar primaten die een winterslaap houden: die zijn vrij zeldzaam. Tot voor kort waren er slechts drie soorten lemuren bekend die het in de winter voor gezien hielden. En al deze soorten leefden op Madagaskar. Ze houden hun winterslaap tijdens het droge seizoen op het eiland, voornamelijk om te voorkomen dat ze meer water verbruiken dan voorhanden is.

Kleine plompe lori
En nu is voor het eerst ook buiten Madagaskar een primaat ontdekt die de winter slapend doorbrengt. Het gaat om de kleine plompe lori. Het dier leeft in het zuidoosten van Azië.

WIST JE DAT…

Weinig voedsel en kou
Wetenschappers bestudeerden de lichaamstemperatuur van vijf kleine plompe lori’s tijdens de herfst, winter en lente. Uit het onderzoek blijkt dat zowel mannetjes als vrouwtjes tussen december en februari regelmatig een winterslaap houden die tot wel 63 uur duurt. Waarschijnlijk doen ze dat, omdat de hoeveelheid voedsel in die periode beperkt is. Bovendien daalt in deze periode de omgevingstemperatuur. “In Vietnam, waar we de dieren bestudeerden, zijn er uitgesproken seizoenen,” legt onderzoeker Thomas Ruf uit. “Omgevingstemperaturen kunnen tot wel vijf graden dalen.” En wanneer dat gebeurde, was de kans dat de dieren in een winterslaap gingen, het grootst.

Het onderzoek is best verrassend. Sommige onderzoekers namen aan dat de omstandigheden op Madagaskar ervoor gezorgd hadden dat primaten hier een winterslaap hielden. Maar blijkbaar kan het ook buiten Madagaskar gebeuren. “Het werpt een nieuw licht op de evolutie van de winterslaap,” stelt Ruf. “Misschien zijn andere primaten in Afrika, Azië en Amerika de winterslaap als overwinteringsstrategie kwijtgeraakt.” Maar het kan ook zomaar zijn dat er nog veel meer primaten zijn die overwinteren, maar dat we dat nog niet ontdekt hebben.

Bronmateriaal

"Erstmals winterschlafende Primatenart außerhalb Madagaskars entdeckt" - Vetmeduni.ac.at
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tilo Nadler.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd