Olie maakt slachtoffers in broedgebied

De olie is vanuit de Golf van Mexico het grootste broedgebied langs de kust van Louisiana binnen gedobberd. Zeker driehonderd pelikanen en honderden sternen zijn inmiddels met olie besmeurd. Dat melden biologen. Wetenschappers in dienst van de staat zijn voorzichtiger en spreken over tientallen slachtoffers.

De wetenschappers van het Cornell Lab of Ornithology troffen de pelikanen aan op Raccoon Island, ten oosten van New Orleans. Hier zouden zo’n 10.000 vogels hun nesten hebben gemaakt.

Tegenstrijdig?
Volgens Lisa Williams, bioloog in dienst van US Fish and Wildlife Service hebben vogelspotters in dienst van de staat slechts 68 met olie besmeurde pelikanen op Raccoon Island waargenomen. De biologen van Cornell Lab of Ornithology spreken echter van enkele honderden. Zo’n dertig tot veertig daarvan waren van top tot teen met olie besmeurd, de anderen zaten deels onder het zwarte goedje. Ook hebben de biologen enkele dode vogels gezien. Hun aantal is echter onbekend.

Een met olie besmeurde pelikaan. Foto: Een medewerker van gouverneur Jindal
Dodelijk
“Dit is een enorm grote gebeurtenis in een ongelooflijk belangrijke kolonie met zeevogels,” meent Cornell-bioloog Marc Dantzker. “Veel van deze vogels zullen binnenkort sterven: binnen enkele weken of maanden. Deze vlekken zijn dodelijk.” Door de olie zijn de vogels niet langer in staat om hun lichaamstemperatuur op orde te

houden.

Schattingen
Naar schatting zijn er totnogtoe in totaal zo’n 3000 dode of met olie besmeurde vogels uit de Golf van Mexico gehaald. Het is onduidelijk hoeveel vogels en dieren buiten het gezichtsveld van de experts het loodje hebben gelegd. Volgens Williams wordt er gewerkt aan een voorzichtige schatting, maar kan het nog wel even duren voor die naar buiten komt.

Pelikaan
Raccoon Island is zeer belangrijk voor de instandhouding van de diverse vogelsoorten. Ironisch genoeg was de pelikaan – mede dankzij de enorme groei van de populatie op Raccoon Island – juist afgelopen jaar van de lijst met bedreigde diersoorten gehaald.

De vogels op Raccoon Island hoeven geen hulp te verwachten; de US Fish and Wildlife Service heeft besloten de dieren niet te redden. Dat zou de andere vogels in de kolonie namelijk verstoren. De kans bestaat dat broedende vogels hun nesten verlaten en hun jongen zo onbedoeld doden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd