Octopus is gek op HD-televisie

Octopussen verkiezen de televisie met high definition boven de gewone beeldbuis. Dat blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Het zicht van de bijzonder intelligente dieren is zo goed dat ze gewoonweg niet reageren op beelden die van mindere kwaliteit zijn.

Octopussen staan bekend als zeer intelligente dieren die door middel van kleurverandering op hun omgeving reageren. Om het gedrag van de dieren beter te begrijpen, lieten onderzoekers de octopus videobeelden van roofdieren, prooi of andere octopussen zien. Daar reageerden de octopussen echter amper op. Dat was voor onderzoekers aanleiding voor een studie naar het kijkgedrag van de octopus. Ze haalden de HD-tv erbij en kwamen tot de conclusie dat die de dieren wel kan bekoren.

De octopussen kregen verschillende video’s te zien: eentje met een krab – de prooi van de octopus – eentje met een andere octopus en eentje met een simpele vaas. De dieren reageerden op alle video’s verschillend. Bovendien was de reactie niet consistent. De ene dag kon een octopus wild worden bij het zien van een krab, maar de andere dag deed het hem niks. Volgens de onderzoekers toont dat aan dat de octopus een episodische persoonlijkheid heeft. Dat betekent dat het dier meerdere persoonlijkheden heeft die allemaal van elkaar verschillen en een kort leven beschoren zijn.

Dat octopussen de HD-tv goed kunnen waarnemen, biedt kansen voor nieuw onderzoek. Zo kan het dier nu gewoon film kijken en tegelijkertijd door wetenschappers geobserveerd worden. “Het was gewoon een geval waarin de technologie niet in staat was om aan de hoge eisen van de ogen van de octopus te voldoen,” concluderen de wetenschappers.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd