Noordpoolijs stopt even met smelten

Nieuw onderzoek wijst erop dat het ijs over enkele jaren stabiliseert en misschien zelfs in oppervlak toeneemt.

Het ijs op de noordpool smelt al dertig jaar, maar computermodellen wijzen er nu op dat daar verandering in komt. “De computersimulaties suggereren dat we een periode van tien jaar stabiel ijs of zelfs een toename in de omvang van het ijs gaan zien,” legt onderzoeker Jennifer Kay uit.

WIST U DAT…

Tijdelijk
Dat zou het gevolg zijn van iets betere weersomstandigheden. Het lijkt goed nieuws, maar onderzoekers benadrukken dat het maar tijdelijk is. Na die tien jaar zet het smeltproces door en in de toekomst kunnen we wel eens zomers krijgen waarin er geen ijs meer op de noordpool te vinden is. “Als we doorgaan met het vergroten van de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer is het lot op lange termijn bezegeld.”

Langer koud
Een koud jaartje kan immers niet de hele noordpool redden. Daarvoor moet het veel langer koud zijn, zo stellen de onderzoekers.

De onderzoekers bevestigen in hun studie ook nog eens dat het smeltproces op de polen niet natuurlijk is en mede veroorzaakt wordt door de mens. Slechts de helft van het gesmolten ijs valt te verklaren door natuurlijke omstandigheden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd