Nieuwe reuzenwesp krijgt een naam

De enorme wesp die vorig jaar zomer werd ontdekt, heeft een naam gekregen. Voortaan gaat hij door het leven als de Megalara garuda.

In ons bericht over de vondst van de bijzondere wesp, schreven wij al dat de ontdekker, Lynn Kimsey, het insect de naam Garuda wilde geven. En deze wens is uitgekomen, de wesp is nu vernoemd naar het nationale symbool van Indonesië: een mythisch figuur dat half mens en half arend is en dat bekend staat als de koning van de vogels in de Hindoeïstische mythologie. Het andere deel van de naam, Megalara, is een combinatie van het Griekse Mega, wat groot betekent, en het laatste deel van Dalara, een verwant wespengeslacht.

Nieuwe soort
De Megalara garuda is een nieuw geslacht en een nieuwe soort die behoort tot de wespenfamilie Larrinae uit Indonesië. De wesp werd ontdekt op het eiland Sulawesi. De wesp is één van de grootste leden van deze familie en lijkt verwant te zijn aan het geslacht Paraliris. De onderzoekers vonden namelijk een hoop indicaties hiervoor zoals de variatie in lichaamsgrootte en vorm bij de mannetjes, die onlangs ook gevonden werd in het geslacht Paraliris.

WIST U DAT…

Flinke kaken
De wesp is zwart, erg groot en de mannetjes hebben lange kaken die groter zijn dan hun voorpoten. De kaken worden volgens de onderzoekers waarschijnlijk gebruikt om de kleinere vrouwtjes mee vast te pakken tijdens de voortplanting. Ook worden ze mogelijk gebruikt ter verdediging.

De nieuwe soort behoort tot de graafwespenfamilie, een gevarieerde groep die uit duizenden soorten over de hele wereld bestaat. Het vrouwtje zoekt naar andere insecten als prooi voor haar jongen en verlamt deze door hem te steken. De selectie van een prooi verschilt per wespensoort, maar de prooi van de Megalara garuda is onbekend. Omdat de wesp zo’n vreemde lichaamsvorm en enorme kaken heeft, lijkt hij totaal niet op één van de duizenden geslachten in de graafwespenfamilie. En dat is de reden dat hij een eigen geslacht heeft gekregen, de Megalara.

Bronmateriaal

"Megalara garuda a new genus and species of larrine wasps from Indonesia" - pensoft.net
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lynn Kimsey and Michael Ohl (cc via pensoft.net).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd