Nieuwe recordhouder: wetenschappers ontdekken grootste structuur in het universum

gammaflits

Astronomen hebben de grootste structuur die de ruimte voor zover ons nu bekend is, rijk is, ontdekt. De structuur bevindt zich op zo’n tien miljard lichtjaar van de aarde en is zo’n twee keer groter dan de voorgaande recordhouder: een vier miljard lichtjaar brede Large Quasar Group.

De astronomen doen hun ontdekking in dit paper uit de doeken. Te lezen is hoe ze de grootste structuur van het universum met behulp van gammastraling op het spoor kwamen.

De onderzoekers zochten naar uitbarstingen van gammastraling die ontstaan wanneer zware sterren ontploffen. Net zoals we aan de hand van rook kunnen achterhalen waar vuur is, kan aan de hand van gammaflitsen achterhaald worden, waar zich zware sterren bevonden. De aanwezigheid van relatief veel zware sterren in een bepaald gebied, kan weer wijzen op de aanwezigheid van een grotere structuur.

En zo kwamen de onderzoekers de grootste structuur van ons universum op het spoor. Een structuur die met een breedte van 2000 tot 3000 megaparsec aanzienlijk groter is dan de vorige recordhouder: de Huge LQG.

Bronmateriaal

"The largest structure of the Universe, defined by Gamma-Ray Bursts" - Arxiv.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO / A. Roquette.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd