Nieuwe Marsrover vertrekt deze week

Marsrover Curiosity vertrekt komend weekeinde (een dagje later dan gepland) naar Mars en gaat daar grootse dingen doen.

Curiosity zou oorspronkelijk vrijdag al vertrekken, maar daar ziet NASA vanaf. De raket die de Marsrover moet lanceren, riep namelijk vraagtekens op bij NASA. Eén van de accu’s zou wel eens voor onaangename verrassingen kunnen zorgen. En dus moet deze vervangen worden, want risico’s wil NASA met deze 2,5 miljard dollar kostende missie niet nemen. En dus wordt de Marsrover naar verwachting zaterdag gelanceerd.

Over Curiosity

Curiosity is een flinke Marsrover: drie meter lang, drie meter breed en zo’n 2,1 meter hoog. Daarnaast heeft de rover ook nog robotarmen die ongeveer 2 meter lang zijn. In tegenstelling tot andere Marsrovers hoeft Curiosity het niet alleen met zonne-energie te doen: de Marsrover heeft ook een nucleaire energiebron aan boord.

Boeiend
En dat is iets om naar uit te kijken. De rover heeft zeker negen maanden nodig om op Mars te arriveren, maar kan vanaf dat moment echt gaan knallen. De Marsrover heeft namelijk tal van interessante instrumenten aan boord die hele boeiende waarnemingen moeten gaan doen.

Leven
Belangrijkste missie? Uitzoeken of Mars ooit bewoond is geweest. Maar er is meer. Zo gaat de rover ook met lasers aan de slag. Curiosity vuurt laserstralen af op gesteenten. Vervolgens bestudeert de rover de gassen die daarbij vrijkomen en stuurt zijn waarnemingen naar de aarde.

Curiosity moet in de Gale-krater gaan landen. Naar verwachting gebeurt dat op 6 augustus 2012.

Bronmateriaal

"NASA Delays Launch of Huge Mars Rover by 1 Day" - Space.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd