Nieuwe bemanning ISS succesvol gelanceerd

De drie astronauten zijn onderweg naar het ruimtestation en komen daar vanavond al aan.

De Sojoez-capsule met aan boord een Canadese, Amerikaanse en Russische astronaut werd eind van de middag (Nederlandse tijd) gelanceerd. Het was extra spannend, aangezien de laatste bemande missie naar het ISS misging: kort na de lancering ontstonden problemen, waardoor de missie moest worden afgebroken. De astronauten kwamen met de schrik vrij. Een uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van de problemen volgde. En uiteindelijk bleek dat een stuwraket de brandstoftank had geraakt, waardoor een explosie ontstond. Ondanks het ongeluk hielden NASA en Roscosmos vertrouwen in de Sojoez. En het ruimtevaartuig heeft dat vertrouwen niet beschaamd, want de lancering van vanmiddag ging volgens het boekje.

De drie astronauten zullen 6,5 maand in het ISS doorbrengen. Ze voegen zich daarbij de drie koppen tellende Expeditie 57, bestaande uit Serena Auñón-Chancellor, Alexander Gerst en Sergey Prokopyev. Veel tijd om te acclimatiseren is er niet; nog deze week worden door SpaceX voorraden bij het ISS afgeleverd. Niet lang daarna moet alweer afscheid worden genomen van de Expeditie 57-bemanning: Auñón-Chancellor, Gerst en Prokopyev keren op 20 december weer terug naar de aarde.

Update
Zojuist heeft NASA bekend gemaakt dat astronauten Nick Hague en Alexey Ovchinin, die in oktober met de schrik vrijkwamen nadat er kort na de lancering van de Sojoez-capsule iets mis ging, opnieuw het luchtruim kiezen. De twee worden – samen met collega Christina Hammock Koch – eind februari gelanceerd.Ze voegen zich dan bij de drie astronauten die vandaag gelanceerd zijn. Hague, Ovchinin en Hammock Koch blijven tot oktober in het ISS.

Bronmateriaal

"New Crew Blasts Off Heading to Space Station Today" - NASA
Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA TV

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd