Nieuw kiekje van zonne-atmosfeer is scherpste ooit

Hoe ziet de atmosfeer van de zon eruit? Een nieuwe foto helpt ons om die vraag te beantwoorden. Het kiekje is de scherpste foto die ooit van de corona gemaakt is.

De foto werd gemaakt door de High Resolution Coronal Imager (Hi-C). De telescoop werd speciaal voor deze gelegenheid gelanceerd. De vlucht van de telescoop duurde 620 seconden en in die periode maakte Hi-C 165 foto’s. “We hebben een uitzonderlijk instrument en lanceerden het op het juiste moment,” vertelt onderzoeker Jonathan Cirtain. “Vanwege de intense activiteit die we nu op de zon zien, zijn we in staat om duidelijk te focussen op een flinke, actieve zonnevlek en zo onze doelen te behalen.”

Nog nooit is de corona met zo’n hoge resolutie gekiekt. Zo heeft de telescoop bijvoorbeeld een vijf keer hogere resolutie dan het instrument dat zich aan boord van het Solar Dynamics Observatory bevindt en eveneens in staat is om de corona te vereeuwigen.

Het instrument aan boord van SDO maakte deze foto. Het verschil met de véél scherpere foto van Hi-C is goed te zien. Foto: NASA.

Voor onderzoeker zijn zulke foto’s met een zeer hoge resolutie heel prettig. Ze kunnen er meer op zien en dus ook meer te weten komen over het gedrag van de zonne-atmosfeer en de invloed die deze op de aarde kan hebben.

Bronmateriaal

"NASA Telescope Captures Sharpest Images of Sun's Corona" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd