Neus van beagle Elvis speurt zwangere ijsberen op

polarbear

Denver Zoo hoopt dat de elfjarige ijsbeer Cranbeary in verwachting is. Om te bepalen of de ijsbeer zwanger is, stuurde de dierentuin een monster van haar poep naar wel een hele bijzondere expert.

Traditionele zwangerschapstesten zoals een echo of het meten van progesteron zijn niet effectief bij ijsberen. Daarom heeft Denver Zoo de hulp ingeroepen van beagle Elvis. In samenwerking met professionele hondentrainer Matt Skogen en beagle Elvis proberen wetenschappers van de Cincinnati Zoo’s Center for Conservation & Research of Endangered Wildlife te bepalen of de gevoelige neus van honden een zwangere ijsbeer kan onderscheiden van een niet-zwangere ijsbeer door simpelweg aan ijsbeerpoep te ruiken.

Na een training van ongeveer tien maanden kan Elvis zwangere ijsberen opsporen met een nauwkeurigheid van 97 procent. Dat is niet alleen ongelooflijk, maar bijna net zo nauwkeurig als de zwangerschapstesten die beschikbaar zijn voor mensen. Eind oktober kreeg Beagle 34 monsters gepresenteerd. Twee monsters van zeventien vrouwelijke ijsberen die wellicht zwanger zijn, waaronder ijsbeer Cranbeary. Het duurt nog een paar weken voordat de voorspellingen van Elvis de beagle bekend worden.

De dierentuin kan niet wachten om de conclusies van Elvis te horen. Een nauwkeurige zwangerschapstest is zeer nuttig voor Denver Zoo. In het wild zoeken zwangere ijsberen een hol op waar ze ongestoord kunnen zitten. Dierentuinen doen hun best om de omstandigheden in het wild na te bootsen, zodat ze zwangere ijsberen nauwlettend in de gaten kunnen houden en een goed geïsoleerd hol met minimale afleidingen kunnen aanbieden. Beagle Elvis kan de wetenschappers ook helpen uit te zoeken welk component van de monsters een zwangerschap aanduidt. Hierdoor wordt het wellicht in de toekomst mogelijk een zwangerschapstest voor ijsberen te ontwikkelen die makkelijk in gebruik is en snel een nauwkeurig resultaat geeft.

Bronmateriaal

"Is Denver Zoo Polar Bear Cranbeary Pregnant? " - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Aaron (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd