De rover die tot op heden als Mars 2020 werd aangeduid, moet nog deze zomer gelanceerd worden en in 2021 op Mars arriveren.
Op het moment wordt de laatste hand gelegd aan NASA’s nieuwste Marsrover. En daarmee is deze zo goed als klaar voor lancering. Het enige wat nog ontbrak, was een passende naam voor het robotkarretje. Maar ook daarin heeft NASA – geholpen door Amerikaanse scholieren – weten te voorzien.
Wedstrijd
Vorig jaar kregen Amerikaanse scholieren de kans om een naam in te dienen voor NASA’s nieuwste Marswagentje. En dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie geweten. Grofweg 28.000 scholieren deden een poging en leverden een naam en onderbouwing voor die naam bij NASA aan. Uit al die inzendingen is nu een winnaar gerold. De dertienjarige Alexander Mather gaat er met de hoofdprijs vandoor en kan binnenkort zeggen dat er op Mars een wagentje rondrijdt met een naam die hij heeft bedacht.
Mather diende de naam ‘Perseverance’ in, wat zoveel betekent als ‘volharding’. Het past mooi bij de namen van eerdere rovers die NASA naar Mars stuurde: Sojourner, Spirit, Opportunity en Curiosity. Ook deze namen werden door scholieren bedacht.
Lancering en aankomst
Perseverance zal deze zomer gelanceerd worden. En Mather is er natuurlijk bij. Spannend wordt het opnieuw in februari 2021. Dan moet Perseverance heelhuids landen in de Jezero-krater.
Het belooft een prachtige missie te worden, die net wat verder gaat dan de missies van vorige Marsrovers. Waar Curiosity bijvoorbeeld vaststelde dat de omstandigheden voor leven op Mars in het verleden gunstig zijn geweest, zal Perseverance daadwerkelijk op zoek gaan naar sporen van leven op Mars. Tevens kan de missie gezien worden als een voorzichtige voorbereiding op de eerste bemande missies naar de rode planeet (die NASA rond 2035 hoopt te realiseren). Zo gaat Perseverance een technologie testen die CO2 – dat veelvuldig voorkomt in de Martiaanse atmosfeer – om te zetten in zuurstof. Daarnaast levert Perseverance een eerste bijdrage aan de sample-and-return-missie waar NASA al jaren van droomt en waarbij materialen afkomstig van Mars naar de aarde worden gebracht voor analyse. Zo zal de rover materialen gaan verzamelen en op verschillende plekken op Mars neerleggen, zodat deze tijdens toekomstige missies die weer terugkeren naar de aarde, gemakkelijk verzameld kunnen worden.