Muis vlucht niet voor kattenurine bij blootstelling op jonge leeftijd

kat

Muizen die op jonge leeftijd zijn blootgesteld aan de krachtige geur van kattenurine, zijn later een makkelijke prooi voor katten.

Russische wetenschappers ontdekten dat muizen kattenurine niet ontwijken, als ze het op jonge leeftijd geroken hebben. “We hebben jonge muizen van minder dan twee weken oud melk gegeven, die is blootgesteld aan kattenurine”, zegt Dr Vera Voznessenskaya, één van de hoofdauteurs. “Er treedt positieve versterking op, waardoor de muizen op latere leeftijd niet op de vlucht slaan wanneer ze urine van een kat ruiken.”

Het molecuul dat hiervoor verantwoordelijk is, is L-Felinine. “We weten al dat deze geur invloed heeft op de voortplanting van muizen”, vervolgt Voznessenskaya. “Dit molecuul (L-Felinine) voorkomt dat vrouwtjes zwanger worden en bepaalt de grootte van het nageslacht.”

Hoewel er wel sprake was van een verandering in gedrag, bleken de muizen in het experiment dezelfde hormonale wijzigingen te ondergaan als de dieren in de controlegroep. “Ook al vlucht een muis niet, dan nog ervaart hij net zoveel stress wanneer hij kattenurine ruikt als een een normale muis.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd