Mens zet Sumatraanse tijger op randje afgrond

Het ziet er heel slecht uit voor de Sumatraanse tijger, zo blijkt uit een nieuw onderzoek naar het leefgebied van dit machtige, maar ernstig bedreigde dier.

Onderzoekers van Virginia Tech en het Wereldnatuurfonds sloegen de handen ineen. Ze bestudeerden het leefgebied van de Sumatraanse tijger: een soort waarvan anno 2012 nog minder dan 400 exemplaren in leven zouden zijn.

Leefgebied
Uit het onderzoek blijkt dat de tijgers hun tijd het liefst doorbrengen in het bos. Aangeplante gebieden mijden ze, zeker als er veel mensen leven. En ook in het bos hebben de tijgers voorkeuren, zo schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE. Zo hebben ze een voorliefde voor gebieden die zich ver van de mens bevinden. Ook begeven ze zich graag in gebieden met laaggroeiende vegetatie. Dat laatste hebben ze nodig om een hinderlaag te kunnen vormen voor hun prooi en zich te kunnen verbergen voor mensen.

WIST U DAT…

…onderzoekers onlangs de resten van de oudste tijger ooit hebben ontdekt?

Bescherming
Het onderzoek is verontrustend. De Indonesische autoriteiten hebben wel beschermde gebieden gecreëerd waarin de tijgers in principe veilig zijn, maar zo’n 70 procent van het leefgebied dat door tijgers als prettig wordt ervaren bevindt zich buiten die beschermde gebieden.

Houtkap
Daarnaast wordt er in Indonesië nog altijd veel gekapt en zijn beschermde gebieden slecht met elkaar verbonden. En dat is met het oog op dit onderzoek zeer zorgwekkend. “Deze resultaten wijzen erop dat tijgers grote aangrenzende stukken bos nodig hebben om te kunnen overleven,” vertelt onderzoeker Marcella Kelly.

Om de Sumatraanse tijger – die overduidelijk door menselijk handelen op het randje van de afgrond is beland – te redden, moeten maatregelen worden getroffen. Zo moet de houtkap gestopt worden en moeten de tijgers in staat worden gesteld om veilig van het ene naar het andere beschermde gebied te reizen. Als dat niet snel gebeurt, lijkt de Sumatraanse tijger ten dode opgeschreven.

Bronmateriaal

"Nowhere to hide: New study finds future of Sumatran tigers threatened by human disturbances" - VTnews.vt.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door BRIAN MCKAY (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd